lcl-lang

Proiect adăugat de Luca Sas
Categoria Software - Utilitar
20 august 2018


Descriere scurtă:
Un limbaj de programare compilat care doreste sa imbine expresivitatea sintactica cu performanta ridicata.

Prezentare:

LCL combina bucuria de a programa cu trasaturi orientate pe performanta.

Este un limbaj general purpose si imperativ cu facilitati care premite utilizarea eficienta a mai multor paradigme de programare.

Pentru foarte mult timp programatorii au trebuit sa aleaga intre limbaje cu o sintaxa buna, siguranta, portabilitate, low level control, sacrificand in general anumite aspecte cand aleg limbajul in care sa lucreze.

LCL doreste sa ofere o sintaxa clara, usor de citit si folosit dar in acelasi timp sa permita atat scrierea de cod safe cat si de cod low level.

LCL ofera la nivel de limbaj abilitatea de a aranja informatia in memorie in format SOA (struct of arrays) pastrand insa o sintaxa simpla si usor de folosit.

De asemenea in LCL orice functie poate fi rulata la momentul compilarii, o abilitate foarte importanta care deschide multe oportunitati de optimizare atata al codului cat si al workflowului. In alte limbaje spre exemplu este nevoie in general de un sistem de build precum maven, gradle, make, cmake, autotools, msbuild, ninja, etc. Toate aceste sisteme sunt doar o complicatie inutila care poate fi evitata in LCL datorita abilitatii de a rula cod la compile time.

Motivatia din spatele realizarii unui nou limbaj este faptul ca marea majoritate a limbajelor din ziua de azi nu sunt suficient de bune. Pe o parte limbaje precum Java, Kotlin, C#, Python ofera un nivel ridicat de expresivitate dar nu permit utilizarea multor tehnici necesare in high performance programming, iar limbaje precum C/C++ sunt foarte vechi si au numeroase probleme precum durata mare de compilare, metaprogramare limitata si complicata, sintaxa neprietenoasa. LCL are insa potentialul de a fii o unealta capabila de a inlocui toate aceste limbaje pe viitor.

LCL este inca in dezvoltare si este in principal inspirat de limbajul de programare JAI care este de asemenea inca in dezvoltare.

Accesări: 1.012
Toate proiectele înscrise la GREPIT 11

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*