Fiecare lucrare va fi notata de la 0 la 100 de puncte.
Secţiunea Design şi Dezvoltare Web
I. Idee și concept (25 puncte)
Originalitate (10 puncte)
Ideea din spatele proiectului trebuie să fie cât mai originală cu putinţă şi să se evite preluarea unor idei folosite în alte proiecte de succes.
Aplicabilitate (15 puncte)
Este necesară o prezentare a pieţei căreia îi este destinat site-ul, a motivelor pentru care cineva l-ar folosi, precum şi ce beneficii aduce sau ce probleme rezolvă..
II. Facilităţi şi dezvoltarea lor (25 puncte)
Facilităţi (10 puncte)
Se punctează atât cantitatea, diversitatea facilităţilor prezente, cât şi complexitatea aferentă.
Dezvoltarea facilităţilor (15 puncte)
Se punctează modul cum sunt gândite şi implementate funcţionalitatea şi facilităţile aplicaţiei.
III. Design (20 puncte)
Aspect grafic (5 puncte)
Designul implementat trebuie să fie corelat cu ideea şi funcţionalitatea proiectului.
UI și UX (10 puncte)
Un design bun trebuie să fie uşor de folosit, iar elementele cele mai important şi cele mai des folosite să fie evidenţiate prin elemente grafice corespunzătoare. Informația afișată trebuie să fie aranjată cât mai bine în spaţiu, astfel încât să fie uşor de observat şi de citit.
Concept si originalitate (5 puncte)
Designul trebuie să fie cât mai original şi să nu copieze integral sau parţial concepte sau elemente de la alte site-uri.
IV. Programare – inovație și originalitate (30 puncte)
Tehnologii folosite (10 puncte)
Se punctează diversitatea şi nivelul tehnologiilor folosite. Exemple: folosirea programării orientate pe obiecte, trimiterea şi actualizarea conţinutului prin AJAX, fără a fi nevoie să se reîncarce pagina, utilizarea de tehnologii avansate pentru optimizare gen no-sql, prezenţă API.
Compatibilitate (5 puncte)
Punctajul la această categorie se va acorda în funcţie de compatibilitatea site-ului cu toate browserele moderne ( IE6,7 şi 8 nu sunt browsere moderne ), dar şi de capacitatea lui de a rula pe diferite servere ( Linux, Windows, Mac ).
Securitate (10 puncte)
Site-urile trebuie sa ofere protecţie împotriva atacurilor comune de tip sql injection, XSS, etc. La acordarea punctajului se va ţine cont şi de modul cum sunt implementate metodele de securitate.
Calitatea şi aranjarea codului (5 puncte)
Este foarte important ca partea de cod să fie bine împărţită în fişiere şi directoare, liniile să fie identate, iar blocurile de cod comentate corespunzător.
Note:
a. Exemplele date în conţinutul criteriilor de jurizare sunt pur orientative şi nu este necesară prezenţa lor în proiect pentru acordarea punctajului maxim.
b. Nerespectarea condiţiilor de la unul sau mai multe criterii de jurizare nu atrage după sine respingerea sau descalificarea proiectului sau, incapacitatea proiectului de a obţine oricare dintre premii, ci doar pierderea punctajului la rubrica respectivă.
Secţiunea Software
I. Tehnologii folosite şi implementate (10 puncte)
Acest punct se referă la motivarea în cadrul prezentării a tehnologiilor folosite în implementarea aplicaţiei (eventual prin exemplificarea avantajelor aduse). De asemenea, se va urmări şi raportul dintre complexitatea aplicaţiei şi complexitatea tehnologiilor folosite (nu este de apreciat folosirea unor tehnici sau tehnologii foarte complexe pentru rezolvarea problemelor simple).
Structurarea corespunzătoare şi corectitudinea codului sursă (care trebuie să fie prezentat și explicat la cerere).
II. Originalitate (20 puncte)
Se vor puncta toate elementele originale şi inovative ale aplicaţiei. Descoperirea unor elemente plagiate (atât grafice cât şi cele de natură algoritmică) va conduce la descalificarea lucrării, numai în cazul în care copyright-ul acestora nu este respectat, iar prezența lor nu a fost menționată în prezentare/documentație. În partea de algoritmică sunt excluși de la această regulă acei algoritmi considerați clasici (ex. dijkstra/roy-floyd/quicksort etc.).
III. Inovaţii şi diferenţierea lucrării faţă de altele care abordează acelaşi subiect.
Nu ne aşteptăm să vedem ce nu am mai văzut, dar ne aşteptăm să puneţi probleme deja rezolvate în moduri noi și să creați rezolvări pe măsură pentru problemele abordate. Se vor aprecia în mod special acele aplicaţii care realizează integrări (legături conceptuale şi funcţionale) între soluţii deja existente.
IV. Interfaţa (30 puncte)
Se vor puncta următoarele: ergonomia interfeţei (cel mai important aspect), existenţa unui meniu de ajutor unde este cazul (incluzând aici o posibilă documentație in-software în cazul în care interfața este destinată utilizatorilor avansați), elementele grafice şi armonia paginii în ansamblu (designul).
Se va aprecia o alegere corespunzătoare a modelului de interfaţă ales în contextul scopul programului (exemplu: un program de simulare a dinamicii fluidelor nu ar trebui să aibă fundalul roz decât dacă se consideră că este absolut necesar).
V. Eficienţa resurselor utilizate (10 puncte)
Eficienţa algoritmilor folosiţi în funcţie scopul aplicaţiei (incluzând nivelul de optimizare al codului). Utilizarea eficientă a resurselor (memorie, procesor, alte resurse externe).
Corelarea teoriei cu diagrame, imagini şi aplicaţii interactive în cazul soft-ului educaţional.
Un raport corespunzător dintre scopul propus şi resursele utilizate.
VI. Complexitate (20 puncte)
Facilităţile suplimentare vor constitui un avantaj, cât şi complexitatea scopului propus. Prezenţa bug-urilor sau apariţia disfuncţionalităţilor vor fi depunctate.
Gradul de comunicare între aplicaţii şi utilizator, folosirea feedbackului în dezvoltarea aplicaţiilor interactive.
Scalabilitate şi modularitate: posibilitatea de a extinde cu uşurinţă implementarea curentă (mai multe facilităţi, abordare de probleme înrudite, integrare cu alte aplicaţii/formate etc). Se doreşte realizarea de aplicaţii cât mai deschise spre dezvoltare. Spre exemplu, acolo unde este necesar, apreciem includerea unui sistem de extensii (plug-ins/add-ons).
VII. Utilitate (10 puncte)
Gradul de atingere a scopului propus.
Aplicabilitate în viaţa reală şi/sau în probleme curente din lumea IT.
Vor fi apreciate proiectele ale căror participanţi dau dovadă că pot înţelege şi sintetiza în aplicaţiile lor nevoile utilizatorilor cărora se adresează. Menţiune: acest criteriu nu se referă exclusiv la interfaţă, ci şi la modul de concepere al programului. Exemplu: a cere cunoştinţe de scripting într-o aplicaţie destinată începătorilor nu este o idee bună.
Robotica
I. Idee și concept ( 30 puncte )
Se are în vedere originalitatea și aplicabilitatea ideii. În cazul proiectelor în care se implementează soluții pentru a rezolva probleme deja cunoscute se urmărește diferențierea față de celelalte soluții existente. Este important ca proiectul să poată fi aplicat la scară largă folosind resurse realiste.
II. Resurse ( 15 puncte )
Alegerea resurselor folosite la proiect trebuie să fie alese în funcție de complexitatea proiectului și de scopul final al acestuia. contează ca resursele disponibile să fie folosite în mod corect și eficient; se va puncta deci utilizarea optimă a resurselor dacă acestea se dovedesc suficiente pentru a duce la bun sfârșit ideea.
III. Documentația ( 15 puncte )
Precizarea resurselor bibliografice este obligatorie; absența bibliografiei duce la neacordarea punctelor pentru acest criteriu. într-o documentație bună se va pune accentul cu precădere pe ideile proprii și implementarea acestora; acolo unde este cazul, se vor insera elemente de ordin grafic pentru o mai bună înțelegere a conceptelor prezentate (ex.schemă electrică, diagramă de stare, model 3D șamd).
IV. Implementare ( 40 puncte )
- Criterii generale. Se va ține cont de implementarea soluțiilor proprii atunci când este cazul; este încurajat acest aspect atunci când duce la utilizarea mai eficientă a resurselor. Fiind proiecte de natură interdisciplinară, este impusă prin excelență o îmbinare armonioasă a componentelor folosite. Este necesară tratarea cu atenție sporită a părților critice care pot duce la defectarea sistemului sau la comportamentul bizar al acestuia. Este apreciat echilibrul dintre complexitățile părților componente precum și complexitatea proiectului per total.
- Hardware – mecanică. Este de dorit existența unui model 2D sau 3D a proiectului final ce a fost folosit pentru dezvoltarea acestuia; sunt acceptate atât versiuni în format electronic cât și tipărit dacă acestea reprezintă munca autorului. Se punctează aspectul final al robotului; un proiect care arată că a trecut de stadiul de prototip este avantajat în acest sens, dovedind totodată o mai bună proiectare inițială.
- Hardware – electronică. Se va avea în vedere calitatea proiectării circuitelor imprimate; este esențial în acest sens ca circuitul să nu prezinte un pericol pentru cei din jur. O proiectare bună nu înseamnă circuite de calitate decât dacă acestea sunt realizate corect; astfel, se va puncta aspectul circuitului finit intrând aici inclusiv calitatea lipiturilor și a cablajului imprimat.
- Software. Codul trebuie să fie scris într-o manieră care să ajute la citirea și înțelegerea sa. Se va puncta aspectul unitar al codului și utilizarea corectă a diferitelor paradigme de programare. Este de apreciat folosirea unor algoritmi care să fie potriviți nu doar pentru scopul propus ci și pentru arhitectura aleasă. Implementarea eficientă a acestora constituie un plus atunci când este cazul. Deși este important ca preponderent conținutul proiectului să fie propriu, este permisă și chiar încurajată adaptarea resurselor existente deja pentru implementarea anumitor module necesare. Înzestrarea robotului cu inteligență artificială în vederea obținerii unei entități autonome este încurajată acolo unde este cazul.